setmana 2021

VII Setmana del Bosc – 2021

Del 8 d’octubre al 5 de novembre va tenir lloc VII edició de la Setmana del Bosc organitzada per l’Ajuntament de Sant Celoni, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB-ICTA, el Cercle Econòmic i Social Baix Montseny, i l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor.

La Setmana del Bosc engloba un gran ventall d’activitats: tallers, passejades guiades, conferències, concerts, espectacles… i la celebració de la Fira del Bosc el 16 i 17 d’octubre, un espai de trobada de persones, projectes, productes i propostes vinculades al bosc, tallers, jocs infantils i un espai gastronòmic. A més a més, enguany s’ha ampliat l’àmbit de participació posant èmfasi en la cultura a través del projecte d’intervenció artística El Bosc i els Sentits. 

Concert i lliurament del Premi Bosquerol de l’any 2021 

En el marc de la VII Setmana Bosc 2021, el dissabte 16 d’octubre, la MHP Laura Borràs ha atorgat el Premi Bosquerol de l’any 2021 a l’artista i poeta Perejaume als Jardins de la Rectoria Vella. El lliurament també ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia; el president del Cercle econòmic i social Baix Montseny, Joaquim Deulofeu, i el doctor en Ciències Ambientals, el celoní Martí Boada

Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957) va estudiar història de l’art a la Universitat de Barcelona, i començà a exposar el 1978. La seva obra rep influències de Hans Syberg, Bruno Latour, Àngel Valente, Joan Brossa, J.V. Foix, Josep Maria Jujol o Joan Coromines com també Jacint Verdaguer, amb fortes arrels especialment amb la cultura catalana i l’entorn del Montnegre. 

Entre les seves obres destacades, el 1999 pintà els medallons del sostre de la sala del Gran Teatre del Liceu i el mateix any feu l’exposició “Deixar de fer una exposició” al MACBA, un recorregut per la seva trajectòria artística fins al moment. Com a escriptor, ha publicat diversos llibres a cavall de la poesia, l’assaig filosòfic i la prosa poètica.

El lliurament del Premi Bosquerol de l’any 2021 ha estat acompanyat del concert Tríptic: Montnegre, Montseny, Montserrat. Tríptic musical de J.M Aparicio en què el Montnegre, el Montseny i Montserrat, s’escolten, es miren, s’abracen… La poesia de Verdaguer i Perejaume volà d’uns cims a uns altres, perquè els arbres de les seves valls ens poetitzessin.

 

La música a càrrec de l’Orquestra del Bosc interpretà peces de Rafael Ferrer i Fitó, J M Aparicio i del Llibre Vermell de Montserrat.

Concert dirigit per JM Aparicio.

 

Intervenció artística El Bosc i els Sentits

Un cop acabat l’acte d’entrega del Premi Bosquerol de l’any, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, va participar en la presentació de les instal·lacions artístiques El bosc i els sentits, al barri de la Força, amb l’Alcalde de Sant Celoni, els artistes i comissaris del projecte Glòria Auleda i Rob Dubois.

Les 6 intervencions artístiques efímeres han estat realizades per: Imma Subirà, Núria Rossell, Jou Serra, Yumna Alsawi, Miquel Deulofeu i Ignasi Deulofeu. Foren instal·lades del 16 d’octubre fins el 8 de novembre, podeu veure el video resum en aquest link.

 

Presentació del Fons Martí Boada

El diumenge 17 d’octubre va tenir lloc la inauguració del Fons Martí Boada a l’església de Sant Llorenç de Vilardell. L’acte va comptar amb una representació en petit format de LA LLEGENDA D’EN SOLER DE VILARDELL amb música de Josep Maria Aparicio. Sant Llorenç de Vilardell està a tocar d’on es trobava el castell de Vilardell i a uns centenars de metres de la roca del drac, on s’amagava la “serp aquella tan gran de Sant Celoni, que feu notables danys i tragà a molta gent passant per lo camí”. Els actors Maria Calbet i Xavier Flores es van endinsar “pels boscos del pensament” d’en Martí Boada amb un recital d’una selecció de poemes del seu últim llibre: Poesia Forestal.

Conferències i jornades tècniques relacionades amb diferents aspectes de la gestió forestal contra els incendis, actuacions forestals, bioeconomia, canvi climàtic…

Conferència “Boscos i Bioeconomia” a càrrec del Dr. Eduardo Rojas
Jornada Tècnica, sessió de treball

 

Dia: Dijous, 14 d’octubre

Lloc: Rectoria Vella 

 El paper estratègic de les ADFs en la lluita contra el foc

Sessió de treball per tractar diversos temes sobre la prevenció d’incendis en el nostre territori en el context actual. A la sessió hi assistiran també representants de l’Oficina de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona i dels Bombers.

Organitza: ADF de Sant Celoni, Federació del Vallès Oriental i  l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor.

Jornada Tècnica

 

Dia: Dilluns 18 d’octubre

Lloc: En línia 

Millora de l’eficiència en la logística de les actuacions forestals

En el marc del projecte LIFE MixForChange s’ha desenvolupat un sistema pilot de logística pel massís del Montnegre-Corredor en el que s’han analitzat tots els passos de les actuacions forestals, s’han identificat els condicionants (econòmics, ecològics i temporals) i s’ha establert una metodologia, a partir d’anàlisis amb GIS, per a la facilitació de la presa de decisions, identificant les opcions més eficients. En la jornada s’explicaria aquesta metodologia (replicable a escala de massís) i els resultats obtinguts en el cas del Montnegre-Corredor. 

Organitza: Associació de Propietaris Montnegre i Corredor www.montnegrecorredor.org

Jornada Tècnica

 

Dia: Dimarts 19 d’octubre

 

Lloc: En línia 

Actuacions forestals per a la millora d’entorns de ribera

Es mostrarà com a través de la gestió forestal es pot millorar l’hàbitat i la biodiversitat dels boscos de ribera. Parlarem de diferents projectes desenvolupats en aquest àmbit i explicarem l’exemple de les actuacions desenvolupades aquest any en la Tordera, en una zona molt afectada pel temporal Glòria.

Organitza: Associació de Propietaris Montnegre i Corredor  www.montnegrecorredor.org

Conferència “Boscos i Bioeconomia”

Dia: Divendres 5 de novembre, 18h.

Lloc: Rectoria Vella

 Boscos i Bioeconomia

Conferència a càrrec del Dr. Eduardo Rojas, ex director general de Boscos de la FAO; degà del Colegio de Ingenieros de Montes i professor de la Universitat Politècnica de València.

Introducció “Situació del sector forestal dels boscos del Montseny-Montnegre” a càrrec de Rosendo Castelló, president del Consorci Forestal de Catalunya.

Presentació del llibre “101 ANÈCDOTES DEL MONTSENY” d’Andreu Pujol, divendres 22 d’octubre de 2021

Aquest llibre comprèn més d’un centenar de textos amens i didàctics que recullen fets històrics, llegendes, oficis, personatges i altres curiositats del massís del Montseny.

Amb una edició ricament il·lustrada, es tracta d’un volum que tant serveix per endinsar-se en el Montseny des de la butaca de casa com per utilitzar-lo com a guia i viure de prop el que s’hi explica.

Visita guiada a l’arbreda del Pertegàs, Sant Celoni

Diumenge 24 d’octubre del 2021, va tenir lloc la visita comentada a aquest espai de gran valor monumental, històric, científic i cultural amb una extensa mostra que ha estat considerada d’interès públic, la col·lecció Martí Boada.

Link al programa de la VII Setmana del Bosc 2021.

Moltes gràcies a tots i totes pel vostre suport! Sant Celoni és Bosc! 

Setmana Bosc

Col·laboradors

provaTwitter    @setmanabosc    @cercleBM

provaInstagram   @cerclebaixmontseny