setmana 2020

VI Setmana del Bosc 2020

Del 10 al 25 d’octubre s’ha dut a terme la VI edició de la Setmana del Bosc organitzada per l’Ajuntament de Sant Celoni, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB-ICTA, el Cercle Econòmic i Social Baix Montseny, i l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor.

“El bosc és el comú denominador de la nostra història i del nostre territori”. Les entitats que fan possible la Setmana del Bosc tenen la voluntat de posar-lo en valor i tornar-nos-hi a apropar una mica. Perquè recuperant el seu passat, farem estimulants descobriments; gaudint el seu present, farem créixer els nostres sentits; projectant-lo al futur, trobarem el nostre progrés.

El principal objectiu de la Setmana del Bosc, és divulgar i apropar el món forestal a la societat, tenint en compte la situació geogràfica de Sant Celoni, enmig de dos grans parcs, el Parc Natural del Montseny i Parc del Montnegre i Corredor i aconseguir sensibilitzar sobre la importància del bosc i el món forestal. Aquest any hem de celebrar la Setmana de manera diferent a com ho hem anat fent tots aquests anys, però no volem perdre l’oportunitat de continuar celebrant aquest apropament al bosc.  Gaudim-ho.

 

Concert inaugural i Premi Bosquerola de l’any 2020 

En el marc de la Setmana Bosc 2020  el dissabte 17 d’octubre a la Sala gran de l’Ateneu de Sant Celoni, s’ha atorgat el Premi Bosquerola de l’any 2020 a la Carme Rosell. El lliurament ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia; la regidora i 1a tinenta d’alcalde Magalí Miracle; el president del Cercle econòmic i social Baix Montseny, Joaquim Deulofeu, i el doctor en Ciències Ambientals, el celoní Martí Boada

 

 

 

 

 

La Carme Rosell (Arbúcies, 1962)  és Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona i s’ha especialitzat en la gestió d’interaccions entre les persones i la fauna salvatge.

Es va formar a la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral es centrà en el senglar amb estudis realitzats al Montseny i a la Garrotxa. El seu director fou el Dr. Jacint Nadal, que juntament amb el Dr. Ramon Margalef -de qui va ser alumne dos anys- són els professors que més van marcar la seva formació, la manera d’entendre i viure l’exercici de la professió de biòloga.

Actualment dirigeix la consultora ambiental MINUARTIA, que va fundar amb altres companys fa més de 30 anys, té la seva seu a Barcelona i treballa en projectes internacionals, arreu del món. També forma part d’un Grup de Recerca al Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB.

 

El lliurament del Premi Bosquerol de l’any 2020 ha estat acompanyat del concert Dum, dum…  Dum, dum…. Batec de la terra, batec del bosc, batec del cor.

Concert creat i dirigit per JM Aparicio i amb el patrocini del Cercle economic i social Baix Montseny.

 

 

Explica JM. Aparicio que  Dum, dum… Dum, dum… és un espectacle de música i dansa on el batec obstinat de la percussió ens submergeix en diversos estats vitals i emocionals. És a partir d’uns instruments fets bàsicament de fusta, que es vol, d’alguna manera, retornar al bosc el que d’ell n’ha sorgit: la música més antiga i natural que existeix.

Video de l’espectacle Dum, dum… Dum, dum

 

 

 

 

 

 

 

Seguidament hem gaudit de l’espectacle Camins i Corriols amb la Companyia Factoria Mascaró.

 

 

 

 

 

 

Sortides a la natura

Activitat:  Tast del Baluard i els formatges de can Gorgs

El diumenge 11 d’octubre hem gaudit d’una visita a les vinyes del Baluard, vinyes del Chardonnay de Can Rovira de Fogars, un tast de vins al cor del Montseny i amb els fantàstics formatges de Can Gorgs.

Visita organitzada per El Bocamoll, vins i coses bones. @ElBocamollcat

 

 

 

 

Activitat: Passejada guiada amb Martí Boada

El diumenge 18 d’octubre vàrem poder gaudir d’una passejada guiada de la mà de Martí Boada, per conèixer i comprendre el bosc.

 

 

 

 

 

 

Conferències

Cicle de conferències i xerrades relacionades amb diferents aspectes del canvi climàtic i la seva incidència en els nostres boscos. 

Jornada Tècnica

Dia: Dimarts, 13 d’octubre

Lloc: en línia. 

Vídeo de la jornada

Estat dels problemes sanitaris en el Montnegre-Corredor

A la jornada tractarem els problemes sanitaris que afecten les masses forestals del Montnegre i el Corredor:  des de la situació crítica que presenten les castanyedes des de fa anys fins a la mortalitat recent de les pinedes, passant pels patògens de les quercínies i altres frondoses que cada cop tenen uns efectes més destacables. (+info)

Jornada Tècnica

Dia: Dimecres, 14 d’octubre

Lloc: en línia. 

Vídeo de la Jornada

Usos de la fusta local: recull d’experiències

Presentarem un recull de projectes i d’empreses dedicades a l’elaboració de productes fusters de qualitat (ebenisteria, fusta constructiva, etc) amb fusta local o de proximitat. Quines característiques ha de tenir aquesta fusta? Quina quantitat és la necessària per poder abastir el mercat? Quina potencialitat tenen els boscos catalans per proveir amb fusta local l’elaboració d’aquests productes?. (+info)

Acte inaugural
Cicle de conferències VI Setmana del Bosc
Dia: Divendres, 16 d’octubreLloc: Sala Gran del Teatre Ateneu de Sant CeloniVídeo de les conferències
Evolució històrica i actualitat dels boscos. Riscos actuals Canvi Climàtic i focs, amb el Dr. Martí Boada

Estratègies d’economia verda. Paper del Bosc, amb la Dra. Roser Maneja

Presentació: Monogràfic sobre boscos de la revista Caramella, amb Montserrat Solà

 

Xerrada

Dia: 19 d’octubre

Lloc: en línia. 

Vídeo de la xerrada

Com hem arribat fins aquí i què hem de fer per anar en direcció contrària, amb Jordi Bonet Beltran, divulgador, formador i cuiner.
Conferència

Dia: 20 d’octubre

Lloc: en línia. 

Vídeo de la conferència

L’era dels mega-focs: exemples d’Austràlia i Califòrnia, amb Pep Canadell, CSIRO Austràlia
Conferència

Dia: 21 d’octubre

Lloc: en línia. 

Relacions amb el clima: emergència climàtica i pandèmica, amb Tomàs Molina, Meteoròleg. Responsable de l’espai El Temps de TV3. 
Conferència

Dia: 22 d’octubre

Lloc: en línia. 

Vídeo de la conferència

Biodiversitat i pandèmies, amb Jordi Serra-Cobo. Investigador de la Universitat de Barcelona

 

 

 

 

 

L’actual estat en pandèmia que s’està produint aquest any 2020 ha obligat a fer moltes de les activitats en línia.

Presentació de la VI Setmana Bosc 2020

Programa Setmana del Bosc 2020

 

    setmana del bosc

    @setmanabosc

organitza