Sortida lúdica al Museu Cusí de Farmàcia (02.07.16)

La visita al MUSEU CUSÍ DE FARMÀCIA ha estat conduïda pel nostre company del Cercle, Martí Pujol i Forn, Conservador del Museu Cusí des de 2005. Martí Pujol es acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya-RAFC. (2010)

Joaquim Cusí és considerat el primer farmacèutic especialitzat en la preparació de medicament oftalmològics. Va ser el fundador d'una empresa familiar de productes farmacèutics que es va crear el 1902 a Figueres i secundat per Rafael i Carles Cusí, es varen traslladar al Masnou l'any 1925, amb el nom de Laboratorios del Norte de España (actualment, Alcon-Cusí). També a ell es deu la creació del Museu de Farmàcia que es pot visitar als laboratoris masnovis i que es un dels museus de farmàcia més importants d'Europa. El Museu Cusi de Farmàcia fou cedit per la família Cusí a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya que, amb el suport de l'empresa actual, vetlla pel  seu manteniment i difusió.Joaquim Cusí,  a més va ser un patriota català compromès i que treballà pel seu país en moments històrics molt complicats tant a Figueres on va ser regidor republicà durant 6 anys com al Masnou on va ser alcalde els anys 1930-1931 i on va proclamar la República el dia 14 d'abril de 1931. Durant la guerra civil espanyola va marxar exiliat i no va tornar fins al cap de 7 anys.


La visita s'ha desenvolupat en un ambient relaxat i tranquil gràcies a l'enorme disponibilitat,   entusiasme i interès d'en Martí Pujol. A l'auditori dels Laboratoris Alcon Cusí ens ha passat una pel•lícula  sobre els inicis de Laboratorios Norte de Espanya i ha fet una xerrada sobre la figura de Joaquim Cusí, amb la visualització d'un vídeo sobre la seva vida.


Al Museu Cusí de Farmàcia hem pogut visitar les 16 Vitrines de l'Auditori amb col•leccions de pots de ceràmica de diferents orígens, peces de vidre i morters de pedra, marbre, fusta, ferro, llautó i bronze, amb una antiguitat que ve des de el segle XVI , la magnífica Biblioteca de llibres antics amb més de 6000 llibres de farmàcia i medecina, la farmàcia de la abadia benedictina d'estil barroc , segle XVIII, procedent del Monestir de Santa Maria la Real de Nàjera-La Rioja, la col•lecció de recipients ceràmics relacionats amb la farmàcia i la medecina procedents de diferents zones d'Espanya dels segles XVIII i XIX. Aquesta farmàcia antiga es una de les més importants d'Europa en el seu estil.


En acabar la visita ens hem traslladat al port del Masnou on hem pogut degustar els plats típics de la costa del Maresme.

© Copyright 2011

Telf: 93 848 5260

cercle@baixmontseny.net